TEORIA I PRAKTYKA, CZYLI MY W ?GOMARZE?
- Szczegóły
- K. A.
Łączenie teorii z praktyką przynosi w szkolnictwie zawodowym najlepsze efekty. W roku szkolnym 20012/2013 uczennice kształcące się w zawodzie technika technologii żywności skorzystały z niezwykle atrakcyjnej możliwości odbywania zajęć praktycznych w zakładzie Przetwórstwo Owoców i Warzyw ?Gomar? w Pińczowie. W czasie zajęć poznajemy technologię produkcji wyrobów tej firmy:
- szerokiego asortymentu dżemów, powideł i marmolad,
- soków owocowych, warzywnych i warzywno - owocowych
w opakowaniach szklanych i kartonowych, - koncentratów, nektarów i syropów,
- bogatej gamy sałatek warzywnych,
- ogórków konserwowych i kwaszonych,
- przecierów i koncentratów pomidorowych oraz ketchupów,
- innych asortymentów: borówki i żurawiny do mięsa, jabłek prażonych, koncentratów barszczu z buraków ćwikłowych?
Poprzez obserwację i wykorzystanie dokumentacji technicznej mamy możliwość poznania budowy, zasady działania i obsługi urządzeń oraz linii technologicznych. Wykonywanie prostych prac w hali produkcyjnej pozwala poznać specyfikę funkcjonowania zakładów branży spożywczej, lepiej przygotować się do egzaminów zawodowych, a w przyszłości do dalszego kształcenia i podjęcia pracy w zawodzie technologa żywności.
|
Dzisiaj jest
Piątek 20 września 2024 Imieniny obchodzą Dionizy, Eustachy, Eustachiusz, Fausta, Faustyna, Filipina, Irena, Oleg, Ostap, Sozant Do końca roku zostało 103 dni |